Stress &
Burn-out
Wat is stress?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. De bekendste menselijke stressreactie is de ‘vecht-of-vlucht’ reactie. Het verdedigingsmechanisme dat optreedt als er acuut gevaar dreigt. Ons lichaam reageert snel op waargenomen gevaar, gaat stresshormonen zoals adrenaline en cortisol produceren, en zal klaar zijn om het gevecht aan te gaan óf op de vlucht te slaan. Misschien komt de naam je wel bekend voor. Adrenaline: is namelijk ook het stofje waar sporters zo goed op gaan, waardoor je beter presteert en waardoor je net even langer door kan gaan. Dat wil je toch juist?
Ongezonde stress
Dus stress is een hele natuurlijke en gezonde vorm van ‘gereed’ maken van het lijf op een moeilijke taak? Zeker! Stress is dus helemaal niet slecht. Maar waarom heeft iedereen het dan steeds over het uitbannen van stress en zijn er zoveel goeroes die beloven jou van je stress af te helpen?
Stress is slecht als het langdurig aanhoudt. Het gaat dus om de duur van de stressreactie. In de huidige maatschappij zijn we ‘always-on’. We krijgen voortdurend een stressprikkel, ook bij zaken die helemaal niet bedreigend zijn, zoals een toets, sollicitatie, een mail of Whatsapp-bericht van je baas, etc. Ons lijf reageert hierop door het aanmaken van zogeheten stresshormonen. Het is de chronische blootstelling aan deze hormonen en onvoldoende herstel dat zorgt voor overspanning.
Krijg jouw energie weer terug
Kies het aanbod dat bij jou past
Overspannen of Burn-out?
Maar wat is dan het verschil tussen overspannen en burn-out? Een burn-out lijkt vaak als een klap in het gezicht te komen. Ineens kun je niks meer. Of nouja, ineens. Je lijf heeft het al meerdere malen aangegeven. Maar als jij, net als ik, goed bent in het negeren van die signalen, dan zit er nog maar één ding op. Uitval. Je lijf stopt ermee, het is genoeg. Een burn-out is het ultieme signaal van je lichaam dat er iets flink mis is. Mis met je energieverdeling. Want sommmige mensen stoppen pas als ze echt niet meer kunnen. Dat jij dit leest is al een stap in de goede richting. Bewust worden van jouw grenzen is belangrijk. Leer te luisteren naar je lijf. Neem contact op als je vragen hebt of lees nog even verder.