top of page
Vitamine C_(c)Anne van Zantwijk-53.jpg

Stress &

Burn-out

Hoe staat het met jouw stresslevel?

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. De bekendste menselijke stressreactie is de ‘vecht-of-vlucht’ reactie. Het verdedigingsmechanisme dat optreedt als er acuut gevaar dreigt. Ons lichaam reageert snel op waargenomen gevaar, gaat stresshormonen zoals adrenaline en cortisol produceren, en zal klaar zijn om het gevecht aan te gaan óf op de vlucht te slaan. Misschien komt de naam je wel bekend voor. Adrenaline: is namelijk ook het stofje waar sporters zo goed op gaan, waardoor je beter presteert en waardoor je net even langer door kan gaan. Dat wil je toch juist?

burnout.png

Ongezonde stress

Dus stress is een hele natuurlijke en gezonde vorm van ‘gereed’ maken van het lijf op een moeilijke taak? Zeker! Stress is dus helemaal niet slecht. Maar waarom heeft iedereen het dan steeds over het uitbannen van stress en zijn er zoveel goeroes die beloven jou van je stress af te helpen?

Stress is slecht als het langdurig aanhoudt. Het gaat dus om de duur van de stressreactie. In de huidige maatschappij zijn we ‘always-on’. We krijgen voortdurend een stressprikkel, ook bij zaken die helemaal niet bedreigend zijn, zoals een toets, sollicitatie, een mail of Whatsapp-bericht van je baas, etc. Ons lijf reageert hierop door het aanmaken van zogeheten stresshormonen. Het is de chronische blootstelling aan deze hormonen en onvoldoende herstel dat zorgt voor overspanning.

Krijg jouw energie weer terug

Kies het aanbod dat bij jou past

Overspannen of Burn-out?

Maar wat is dan het verschil tussen overspannen en burn-out? Een burn-out lijkt vaak als een klap in het gezicht te komen. Ineens kun je niks meer. Of nouja, ineens. Je lijf heeft het al meerdere malen aangegeven. Maar als jij, net als ik, goed bent in het negeren van die signalen, dan zit er nog maar één ding op. Uitval. Je lijf stopt ermee, het is genoeg. Een burn-out is het ultieme signaal van je lichaam dat er iets flink mis is. Mis met je energieverdeling. Want sommmige mensen stoppen pas als ze echt niet meer kunnen. Dat jij dit leest is al een stap in de goede richting. Bewust worden van jouw grenzen is belangrijk. Leer te luisteren naar je lijf. Neem contact op als je vragen hebt of lees nog even verder.

Vitamine C_(c)Anne van Zantwijk-23.jpg
Vitamine C_(c)Anne van Zantwijk-7.jpg

Gespecialiseerd in stress en burn-out coaching. Persoonlijke aanpak, evidence based, en altijd 100% gericht op het behalen van jouw doel.

Lees meer >
Persoonlijke
1-op-1 coaching
preventie.png

Voorkomen is veel beter dan genezen. Maak stress op de werkvloer bespreekbaar en pak het aan. Krijg inzicht in stress, de huidige stressoren en hoe je ze kunt aanpakken.

Burn-out
preventie training
Vitamine C_(c)Anne van Zantwijk-34.jpg

Krijg inzicht in de vitaliteit van jouw organisatie. Want gezonde medewerkers zijn de beste investering die je kunt doen. Vitale medewerkers zorgen voor top prestaties en zijn blijvende krachten.

De vitale
organisatie
Vitamine C_(c)Anne van Zantwijk-69.jpg

Met dit online programma werk je met gerichte oefeningen en lessen aan jouw mentale en fysieke vitaliteit.  Zo word je de beste versie van jezelf.

Healthy mindset programma
bottom of page